Julkaistu 15.6.2023 ∙ Päivitetty 20.8.2024
Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys sopii heille, jotka haluavat myydä osaamistaan palveluina ja samalla kokeilla yrittäjyyttä pienimuotoisesti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, mitä on kevytyrittäjyys ja mitä se pitää sisällään.
Kevytyrittäjyys on helppo tie yrittämisen maailmaan. Se on yksinkertaisesti selitettynä ammatinharjoittamista ilman omaa yritystä tai y-tunnusta. Kevytyrittäjä ulkoistaa laskutuksen ja kirjanpidon siihen erikoistuneelle laskutuspalvelulle. Tällöin kevytyrittäjän tarvitsee keskittyä vain työhön ja laskujen maksamiseen.
Kevytyrittäjyys on nimensä mukaisesti helppo tapa työllistää itsensä, ja se sopii varsinkin aloitteleville yrittäjille. Toisin kuin toiminimellä toimiminen, kevytyrittäjyys mahdollistaa tehokkaan alustan yrittämiselle ilman kirjanpitoon, laskutukseen ja verotukseen liittyvää byrokratiaa ja stressiä.
Siinä missä itsensä työllistäminen yrittäjänä on yleistynyt, ovat samalla myös laskutuspalvelut vallanneet alaa Suomessa. Eikä se ole ihme, sillä kyseessä on joustava ja riskitön tapa kokeilla siipiään yrittäjänä.
Minustako kevytyrittäjä?
Onko sinulla jokin taito tai idea, jota haluaisit myydä? Onko yrittäminen uutta tai haluaisit tehdä sitä esimerkiksi päivätyön ohella? Oletko muuten kiinnostunut yrittäjyydestä? Jos vastasit kyllä, kevytyrittäjyys saattaa olla juuri sinulle.
Kevytyrittäjyys on riskitöntä, sillä laskutuspalvelun käyttäjäksi rekisteröityminen on ilmaista. Maksat siitä vain silloin, kun laskutat tekemääsi työtä. Eli jos et laskuta, et myöskään maksa. Niin simppeliä se on!
Kevytyrittäminen on suosittua etenkin kulttuurialalla, mutta se sopii lähes mille alalle tahansa. Myös opiskeluaikana voi hyödyntää kevytyrittämisen tarjoamaa mahdollisuutta kokeilla ja tutustua, miltä oman alan työt tuntuvat. Kaikkeen kevytyrittäjyys ei kuitenkaan taivu, sillä se ei sovi aloille, joiden toiminta on luvanvaraista. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi terveys- ja taksiala.
Ennen kaikkea kevytyrittäjyys on helppo ja käytännöllinen tapa toimia yrittäjänä. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei edellytä valmista asiakkaiden verkostoa tai täysin valmista liikeideaa. Kevytyrittäjyys mahdollistaa oivan väylän yrittäjyyden saloihin.
Mitä hyötyä kevytyrittäjyydessä on?
Kuten todettu, kevytyrittäjyydessä tukeudutaan laskutuspalvelun apuun. Ulkoistettu palvelu antaa ennen kaikkea yrittäjälle enemmän aikaa keskittyä työntekoon ja oman toiminnan kehittämiseen.
Kevytyrittäjyys mahdollista helpon ja edullisen väylän aloittaa yritystoiminta. Kevytyrittäjyyden aloituskustannukset ovat tasan nolla euroa, eikä toiminnan aloittamiseen tarvitse suurta alkupääomaa.
Kevytyrittäjänä pystyt tekemään usean eri alan töitä välittämättä kirjanpidosta, taloushallinnosta ja yritysverojen maksamisesta. Kevytyrittämisen voi aloittaa ja lopettaa milloin vain.
Suomalaiset laskutuspalvelut ovat yleisesti todella luotettavia. Vielä kertaakaan ei ole tullut esille tilannetta, jossa asiakkaalla olisi ollut ongelmia rahojen saamisen kanssa laskutuspalvelua tarjoavalta yritykseltä.
Mitä haittoja kevytyrittäjyydessä on?
Kevytyrittäjyys ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, jossa yrittäjä kääri rahat itselleen ja laskutuspalvelu nöyrästi hoitaa oman tehtävänsä. Jostain laskutusta hoitavienkin yritysten tulee saada katteensa, mikä näkyy laskutuspalvelulle laskutettavien tulojen prosenttiosuudesta. Prosenttiosuus, jonka laskutuspalvelu veloittaa kevytyrittäjän tuloista, riippuu palveluntarjoajasta, mutta yleisesti se pyörii noin viiden prosentin tienoilla.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että saatavat nettotulot supistuvat hieman. Mutta summa on lopulta vähäinen, kun otetaan huomioon säästetty aika, joka muutoin kuluisi laskutukseen ja byrokratiaan.
Kevytyrittäjiltä puuttuu joitakin etuuksia, jotka kuuluvat yrityksille. Kevytyrittäjä ei voi saada yritysrahoitusta laitehankintoihin, koska kyseessä ei ole yritys. Samoin starttirahaa kevytyrittäjänä ei voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen. Tämä on kuitenkin mahdollista myöhemmin, jos ryhtyy päätoimiseksi yrittäjäksi toiminimellä tai osakeyhtiöllä.
Kevytyrittäjyys ei myöskään sovi silloin, kun toiminta on luvanvaraista. Näistä kevytyrittäjyyden negatiivisista puolista huolimatta se on oikein käytännöllinen yrittäjyyden muoto, joka antaa enemmän kuin ottaa.
Millaiset ovat kevytyrittäjän vakuutukset?
Pakollisia vakuutuksia on vähän, mutta toiminnan mukaan kannattaa miettiä itsellensä hyödyllisimmät vakuutukset. Esimerkiksi fysioterapeutin kannattaa harkita lakisääteistä potilasvakuutusta, kun taas graafinen suunnittelija pärjää sitä ilman.
YEL-vakuutus on kevytyrittäjälle pakollinen, jos tietyt ehdot täyttyvät. Vakuutuksena se on yrittäjän sosiaali- ja eläketurvan päämahdollistaja. YEL-vakuutus tarvitaan, kun:
- Yrittäjä on 18—67-vuotias
- Yritystoiminnasta saatava työtulo on vähintään 8 575,45 euroa vuodessa (vuoden 2023 lukema)
- Yritystoiminta jatkuu minimissään neljän kuukauden ajan
Tämän lisäksi liikennevakuutus on pakollinen, jos yritystoiminnassa käytetään ajoneuvoja. Vapaaehtoisten vakuutusten lista on laaja ja antaa kevytyrittäjälle mahdollisuuden valita juuri ne itselleen sopivimmat vakuutukset. Kevytyrittäjän on mahdollista hankkia muun muassa tapaturmavakuutus, sairaskuluvakuutus, oikeusturvavakuutus sekä kevytyrittäjän vastuuvakuutus.
Kuinka ryhtyä kevytyrittäjäksi?
Kevytyrittäjyyden aloittamisen ensimmäinen askel on hinnoitella oma työ. Tähän kannattaa pyytää kokeneemmilta apua, ja lähes poikkeuksetta myös laskutuspalvelun asiakaspalvelu osaa auttaa. Tämän jälkeen on aika löytää sopivin laskutuspalvelu.
Laskutuspalveluita vertaillessa tulee kiinnittää huomiota palvelun hintaan sekä siihen, mitä tarkalleen maksua vastaan saa. Laskutuspalvelua kilpailuttaessa ei kannata valita kaikkein edullisinta vaihtoehtoa. Voi nimittäin olla, että siinä on koira haudattuna. Halvimmat laskutuspalvelut voivat sisältää esimerkiksi tavallista kapeammat vakuutukset tai hämäriä piilokuluja – mikä ei ole ollenkaan toivottavaa.
Laskutuspalvelun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota palvelun tasoon, hinnoitteluun sekä palveluntarjoajan julkikuvaan. Jos laskutuspalvelu kokonaisuudessaan tai heidän tarjoamansa palvelut vaikuttavat epämääräisiltä tai liian hyviltä ollakseen totta, todennäköisesti asia myös on näin.
Mutta onneksi suomalaiset laskutuspalvelut lähes kauttaaltaan ovat luotettavia, ja ilkikurisia lisämaksufirmoja on vähemmistö. Tärkeintä laskutuspalvelun kilpailuttamisessa on löytää itselleen sopivin palvelu niin hinnan kuin palvelun puolesta.
Kohti kevytyrittäjyyttä!
Kevytyrittäjyyden aloittaminen ei sido mihinkään ja on niin riskitöntä kuin voi olla. Kynnys kevytyrittäjyyteen on niin matala, että sen aloittaminen onnistuu, vaikkei olisikaan vielä täysin varma omasta liiketoimintamallistaan.
Kevytyrittäjyyden aloittaminen on maksutonta, ja siitä pääsee eroon milloin tahansa. Eivätkä edes YEL-maksut vaivaa alussa, vaan vasta sitten, kun ehdot täyttyvät.
Kevytyrittäjyys on mitä parhain ja helpoin tapa kerätä lisätuloja, löytää uusi ura tai huomata, että liikeidea toimii ja vie vielä suurempia tuloja kohti.
Kevyesti.fi tukenasi koko matkan ajan
Vähentämällä yrittäjien velvoitteita haluamme lisätä heidän innovatiivisuuttansa, mielikuvitustansa sekä vapauttansa. Kevytyrittäjyys on pohjimmiltaan juuri tätä – vapautta toteuttaa omaa ideaa ja tuoda oma innovatiivisuus haluamallaan tavalla esiin. Meillä Kevyesti.fi:llä vältyt ikävistä kevytyrittäjyyden sudenkuopista ja saat mahdollisuuden olla paras versio itsestäsi.
Me pidämme huolen, että taloudenhallintasi toimii mutkattomasti ja voit keskittyä siihen, missä olet parhaimmillasi. Olemme apunasi koko matkan ajan, ja meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä milloin tahansa. Rekisteröityminen on ilmaista, ja maksat palvelumaksua vasta sitten, kun teet myyntiä.