Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Julkaistu 16.10.2023 ∙ Päivitetty 28.11.2023

Kumpi valita, kevytyrittäjyys vai yrityksen perustaminen?

Kevytyrittäjyys ja oman yrityksen perustaminen voivat aluksi tuntua samalta asialta, mutta tarkemmin tarkasteltuna niissä on suuria eroja. Siinä missä oman yrityksen perustaminen vaatii enemmän työtä ja sisältää enemmän riskejä, on kevytyrittäjyys kevyempi ja yrittäjäystävällisempi vaihtoehto.

Itsensä työllistäminen on jo vuosia jatkunut trendi, joka ei näytä laantumisen merkkejä. Oli oma toimiala sitten palvelu- tai myyntiala, on tärkeää pohtia, mikä yrittämisen muoto sopii itsellensä parhaiten.

Käymme seuraavaksi läpi, mitä eroa on kevytyrittäjyydellä ja yrityksen perustamisella. Artikkelin lukemisen jälkeen voit olla jo askeleen varmempi siitä, kumpi vaihtoehto sopii sinulle paremmin.

Yrityksen perustaminen ei ole niin yksinkertaista

Yrityksen perustamisen ensimmäinen vaihe on kirkastaa oma liikeidea. Koska oman yrityksen perustaminen ei ole täysin riskitöntä, tulee luottaa omaan ideaansa ja olla valmis haastamaan se markkinoilla. Liikeideaa tuleekin jalostaa pitkälle ennen kuin virallinen yrityksen perustaminen on ajankohtaista.

Keskeisintä oman yrityksen perustamisessa on yhtiömuodon valinta. Yleisimmät yhtiömuodot Suomessa ovat osakeyhtiö ja toiminimi. Näiden lisäksi muita yhtiömuotoja ovat avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta. Seuraavaksi avaamme hiukan kahden yleisimmän yhtiömuodon taustoja.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Osakeyhtiössä osakkeiden omistajat ovat vastuussa yhtiön velvoitteista sijoittamansa osakepääoman mukaan. Osakeyhtiön voi perustaa verkossa.

Osakeyhtiön perustaminen maksaa kaupparekisterin käsittelymaksun verran eli vuoden 2022 tason mukaisesti joko 320 euroa (verkossa) tai 380 euroa (paperilomakkeella).

Osakeyhtiö sopii erityisesti silloin, jos on suuret tavoitteet liiketoiminnan kasvattamiselle, sillä sijoittajien on helpointa tulla mukaan toimintaan juuri osakeyhtiöön. On myös mahdollista ostaa jo olemassa oleva osakeyhtiö, jolloin ei tarvitse aloittaa toimintaa aivan alusta.

Toiminimi

Toiminimen perustaminen on vaivattomampaa kuin yrityksen perustaminen. Senkin voi perustaa verkossa, eikä hinta ole päätä huimaava: hinta (2022) on 60 euroa (sähköisesti) tai 115 euroa (paperilomakkeella).

Toiminimi on yleensä yksittäisen henkilön toimintaan sopivin yritysmuoto. Henkilö on itse vastuussa yrityksen toiminnasta – niin taloudesta kuin itse toiminnasta. Usein toiminimiyrittäjät ulkoistavat esimerkiksi kirjanpidon ulkoisille kirjanpitäjille.

Yrityksen perustaminen vaatii paperitöitä

Yrityksen perustaminen toimialasta ja yritysmuodosta riippuen vaatii erilaisia lupia ja asiakirjoja sekä virallisen rekisteröinnin. Ensi alkuun, kun liikeidea sekä yrityksen nimi on keksitty, tulee luoda liiketoimintasuunnitelma.

Liiketoimintasuunnitelma kiteyttää yrityksen tarkoituksen ja päämäärän sekä miten sinne päästään. Se on paitsi yrittäjää/yrittäjiä itseään varten, mutta sitä tarvitaan myös lakisääteisiin tarkoituksiin.

Kaikki yhtiömuodot yksityistä toiminimeä lukuun ottamatta vaativat yrityksen perustamisasiakirjat. Tämän lisäksi jotkin alat voivat tarvita erillisen lupa-asiakirjan toiminnan harjoittamiseen.

Erilaisten lomakkeiden ja asiakirjojen liuta on laaja yritysmuodon mukaan. Kun kaikki tarvittavat asiakirjat ja luvat ovat kunnossa, yrityksen voi rekisteröidä. Rekisteröinti hoidetaan PRH:n ja Verohallinnon rekistereihin.

Kevytyrittäjyys on yrittäjämäisen työn helpoin muoto

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan sitä, että henkilö laskuttaa tekemänsä työn laskutuspalveluyrityksen kautta. Muilta osin kevytyrittäjyys on samanlaista kuin mikä tahansa muukin yrittäminen – vain laskutuksesta, kirjanpidosta ja verotuksesta tuleva työtaakka on huomattavasti pienempi.

Kevytyrittäjyys sopii hyvin palvelutyöhön ja antaa mitä parhaimman mahdollisuuden kokeilla omia rahkeitaan yrittäjänä. Monille kevytyrittäjyys on toiminut ponnahduslautana kohti täyspäiväistä yrittäjyyttä oman yrityksen, toiminimen tai osakeyhtiön muodossa.

Parasta kevytyrittäjyydessä on, että se on täysin riskitöntä ja sen aloittaminen on täysin ilmaista. Seuraavaksi avaamme tarkemmin, mitä kevytyrittäjäksi ryhtyminen vaatii ja mitä tulee ottaa huomioon alkutaipaleella.

Kevytyrittäjyys perustaminen

Ennen varsinaista päätöstä kevytyrittäjäksi ryhtymisestä on hyvä käydä läpi omia lähtökotiansa kevytyrittäjyyteen. Millaista palvelua haluaisit tarjota, kuinka lähdet keräämään asiakaskuntaa entä miten aiot hinnoitella tekemäsi työn?

Kevytyrittämisen parhaimpiin puoliin kuuluu se, että kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse olla tarkkaa vastausta, sillä kevytyrittäjänä maksetaan vain siitä, mitä laskutetaan. Toimintamalli pikemminkin kannustaa juuri kokeilemaan omaa osaamista ja liikeideaa yrittäjänä. Maailma ei ole vielä valmis, niin miksi sinunkaan pitäisi olla.

On mahdollista olla samanaikaisesti kevytyrittäjä sekä työtön työnhakija. Yhtä lailla voi olla kevytyrittäjä, varsinainen yrittäjä ja palkansaaja samanaikaisesti. Myös opiskelun ohessa voi toimia kevytyrittäjänä ja kokeilla opinnoista saamia tietojansa työelämässä.

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen tapahtuu käden käänteessä, ja laskuttamisen voi aloittaa välittömästi laskutuspalveluun rekisteröitymisen jälkeen. Kevytyrittäjänä ei ole velvoitettu mihinkään, vaan palvelusta maksetaan vain silloin, kun laskuttaa omaa työtänsä.

Kevytyrittäjyys vai yrityksen perustaminen?

Tarjolla on laaja kattaus erilaisia yrittämisen muotoja. Mikä sopisi juuri sinulle parhaiten?

Perinteinen yrittäjyys sopii silloin, kun…

  1. halutaan palkata työntekijöitä,
  2. jos toiminnalle on useampi omistaja tai
  3. toimintaan sijoitetaan runsaasti alkupääomaa.

Eikö mikään näistä sovi suunnitelmiisi? Tällöin kevytyrittäjyys saattaa olla juuri sinulle!

Kuten jo aiemmin mainitsimme, kevytyrittäjyyden aloittaminen on helppoa sekä täysin ilmaista. Riittää, että rekisteröidyt haluamasi laskutuspalvelun asiakkaaksi ja pidät huolen, että palvelu saa verokorttisi. Tämän jälkeen olet vapaa aloittamaan työt.

Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia ennakkoveron maksusta, arvonlisäverosta tai muista vastaavista byrokratian palasista, joita taas perinteisen yrityksen perustaminen aiheuttaa. Myöskään vakuutuksista kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia, sillä laskutuspalvelut auttavat siinä.

Miksi kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyydessä on useita etuja, joita ei muissa muodoissa ole. Parhaiten kevytyrittäjyys sopii heille, jotka haluavat matalalla kynnyksellä aloittaa oman osaamisen tai liikeidean toteuttamisen yrittäjämäisesti.

Kevytyrittäjä välttyy monilta muuten yrittäjyyteen kuuluvilta velvollisuuksista, kuten kirjanpidolta ja laskutukselta. Kevytyrittäminen on helppo ja hyvä ratkaisu saada lisätuloja.

Kevytyrittäjyys sopii esimerkiksi sellaiselle henkilölle, joka ei halua tai pysty sitoutumaan palkansaajaksi yhdelle työnantajalle. Kevytyrittäjyys on todella käytännönläheinen tapa kokeilla yrittäjyyttä ja kasvattaa asiakaskuntaa menettämättä kuitenkaan yleistä sosiaaliturvaa (varsinainen yrittäjä järjestää sosiaaliturvansa itse).

Jos liikeideasi lähtee lentoon, kevytyrittäjyydestä on helppo hypätä esimerkiksi toiminimeksi tai osakeyhtiöksi. Tällöin on jo ehtinyt kerryttää pohjaa yritystoiminnallensa ja on varmistuneempi omasta ideastaan.

Kevytyrittäjyys on yksinkertaisin vaihtoehto sinulle, joka olet kiinnostunut yrittäjyydestä.

Kevyesti.fi kevytyrittäjän kumppanina

Laskutuspalvelut kannattaa kilpailuttaa huolella sekä tutustua tarkasti, mikä palvelu sopii itselle parhaiten. Kilpailuttaessa tulee kiinnittää huomiota muun muassa palvelun hintaan, vakuutuksiin sekä muihin palvelunosiin.

Me Kevyesti.fi:llä pidämme huolen, että sinun taloudenhallintasi toimii tehokkaasti ja voit itse keskittyä ydintekemiseen. Tutustu tarkemmin palveluihimme ja rekisteröidy palveluun jo tänään.