Julkaistu 30.8.2024 ∙ Päivitetty 30.8.2024

Verovapaat kulukorvaukset kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjyys on monelle houkutteleva tapa työskennellä vapaasti ilman tarvetta perustaa omaa yritystä. Yksi keskeisistä eduista on verovapaat kulukorvaukset kevytyrittäjälle, jotka voivat parantaa ansaintamahdollisuuksia ja vähentää verotuksen aiheuttamaa rasitusta. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi, mitä verovapaat kulukorvaukset tarkoittavat kevytyrittäjän näkökulmasta, millaisia korvauksia voit saada ja mitä ehtoja niiden saamiseen liittyy.

Mitä ovat verovapaat kulukorvaukset kevytyrittäjälle?

Verovapaat kulukorvaukset ovat korvauksia, jotka maksetaan työstä aiheutuneista kuluista ilman, että niistä peritään veroja. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa työsi laskutuspalvelun kautta, joka maksaa sinulle palkkaa ja hoitaa samalla verovapaat kulukorvaukset. Näitä korvauksia voidaan myöntää muun muassa työmatkoista, majoituskuluista ja muista työhön liittyvistä kuluista. Verovapauden ehdot vaihtelevat kuitenkin sen mukaan, millaisia kuluja on kyseessä ja millä perusteella niitä haetaan.

Laskutuspalveluyrityksen rooli

Laskutuspalveluyritykset ovat keskeisessä roolissa verovapaiden kulukorvausten maksamisessa. Kevytyrittäjänä solmit sopimuksen asiakkaasi kanssa työsuorituksesta ja siihen liittyvistä korvauksista, kuten matkakustannuksista. Laskutuspalveluyritys puolestaan hoitaa laskutuksen ja maksaa sinulle sovitut korvaukset.

On tärkeää huomata, että laskutuspalveluyritys vastaa siitä, että sen maksamat matkakustannusten korvaukset täyttävät verovapauden edellytykset. Tämä tarkoittaa, että ennen korvausten maksamista laskutuspalveluyrityksen on varmistettava, että kaikki tarvittavat tiedot matkakustannusten korvaamisesta on sovittu ja dokumentoitu asianmukaisesti. Mikäli tällaisia sopimuksia tai dokumentteja ei ole, korvauksia ei voida maksaa verovapaasti.

Verovapaat matkakustannusten korvaukset

Matkakustannusten korvaukset ovat yksi yleisimmistä verovapaista kulukorvauksista, joita kevytyrittäjä voi saada. Tällaisia korvauksia voivat olla:

  1. Kilometrikorvaukset: Jos käytät omaa autoa työmatkoihin, voit saada verovapaita kilometrikorvauksia. Vuonna 2024 kilometrikorvauksen määrä on 0,53 euroa/km.
  2. Päivärahat: Päiväraha on korvaus, joka maksetaan työmatkasta kodin ja varsinaisen työpaikan ulkopuolelle. Päivärahan määrä vaihtelee matkan pituuden ja keston mukaan.
  3. Majoituskulut: Jos työmatkasi edellyttää yöpymistä, voit saada verovapaan korvauksen majoituskuluista, kunhan nämä kustannukset ovat työmatkaan liittyviä ja asianmukaisesti dokumentoituja.

Verovapaat kulukorvaukset edellyttävät, että korvauksista on sovittu työn suorittajan ja asiakkaan välillä ja että laskutuspalveluyritys pystyy todentamaan tämän sopimuksen. Esimerkiksi suulliset sopimukset voivat olla ongelmallisia, sillä ilman kirjallista dokumentaatiota laskutuspalveluyrityksen on vaikea varmistaa verovapauden edellytykset.

Ateriakorvaukset ja erityisalat

Ateriakorvaukset voivat olla verovapaita tietyissä erityistapauksissa, erityisesti silloin, kun työ suoritetaan niin sanotulla erityisalalla, kuten rakennusalalla tai maanrakennuksessa. Verovapauden edellytyksenä on, että työn suorittajalla ei ole mahdollisuutta ruokailutauon aikana aterioida tavanomaisessa ruokailupaikassaan. Tällöin laskutuspalveluyritys voi maksaa ateriakorvauksen verovapaasti, jos kaikki muutkin ehdot täyttyvät, kuten kirjallinen sopimus asiakkaan ja työn suorittajan välillä.

Tositteisiin perustuvat korvaukset

Laskutuspalveluyritys voi maksaa työn suorittajalle tositteisiin perustuvia matkakustannusten korvauksia, kuten matkalippuja, verovapaasti. Tämä kuitenkin edellyttää, että korvaukset ovat tosiasiassa aiheutuneet työmatkasta ja että ne eivät ylitä kustannusten määrää. Tällöinkin laskutuspalveluyrityksen on varmistuttava siitä, että korvauksille on olemassa asianmukainen dokumentaatio ja että ne täyttävät Verohallinnon asettamat ehdot.

Veronalaisten korvausten käsittely

Jos matkakustannusten korvaukset eivät täytä verovapauden ehtoja, ne käsitellään veronalaisena palkkana. Esimerkiksi matkakustannukset, jotka liittyvät työn suorittajan kodin ja varsinaisen työpaikan välisiin matkoihin, ovat aina veronalaista palkkaa. Tällöin laskutuspalveluyrityksen on toimitettava ennakonpidätys näistä korvauksista ja ilmoitettava ne tulorekisteriin kuten muutkin palkkatulot.

Matkalasku ja sen merkitys

Matkalasku on keskeinen dokumentti, jonka perusteella verovapaat matkakustannusten korvaukset maksetaan. Matkalaskusta tulee ilmetä matkan tarkoitus, kohde, matkareitti, matkustamistapa, matkan alkamis- ja päättymisajankohdat sekä mahdolliset tositteet. Laskutuspalveluyritys tarkastaa matkalaskun oikeellisuuden ennen korvausten maksamista.

On tärkeää, että matkalasku on täsmällinen ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Laskutuspalveluyritys ei voi vapautua tarkastusvelvollisuudestaan, vaikka sopimuksessa olisi sovittu, että työn suorittaja vastaa matkalaskun oikeellisuudesta. Sama pätee verovapauden perusteiden selvittämisvastuuseen.

Toimeksiantosopimus – Sähköinen sopimuspohja Kevyesti.fi-palvelusta

Yksi tärkeimmistä asioista verovapaiden kulukorvausten varmistamisessa on selkeä ja kattava toimeksiantosopimus työn suorittajan ja toimeksiantajan välillä. Toimeksiantosopimus määrittelee kaikki työhön liittyvät ehdot, mukaan lukien matkakustannusten korvaamisen. Kevytyrittäjän on erityisen tärkeää varmistaa, että sopimus on kirjallinen ja yksityiskohtainen, sillä se toimii todisteena sovituista ehdoista, mikäli verottaja tai laskutuspalveluyritys sitä vaatii.

Kevyesti.fi tarjoaa asiakkailleen ilmaisen sähköisen sopimuspohjan. Tämä sähköinen sopimuspohja auttaa varmistamaan, että kaikki tarvittavat tiedot ja ehdot, kuten matkakustannusten korvaaminen, on otettu huomioon ja dokumentoitu asianmukaisesti. Sopimuspohjan käyttäminen varmistaa myös, että toimeksiantosopimus on helposti saatavilla sekä sinulle että laskutuspalveluyritykselle, mikä nopeuttaa ja selkeyttää korvausten maksamista.

Kun käytät Kevyesti.fi:n tarjoamaa sopimuspohjaa, voit keskittyä työn tekemiseen huoletta, sillä tiedät, että kaikki tärkeät sopimustiedot ovat kunnossa ja helposti todistettavissa tarvittaessa. Tämä vähentää riskejä ja varmistaa, että saat kaikki sinulle kuuluvat korvaukset verovapaasti ja sujuvasti.

Yhteenveto

Verovapaat kulukorvaukset ovat kevytyrittäjälle merkittävä etu, joka voi auttaa vähentämään työstä aiheutuvia kuluja ja parantamaan taloudellista tilannetta. Jotta voit hyödyntää näitä korvauksia, on tärkeää, että sinä ja laskutuspalveluyrityksesi ymmärrätte verovapauden ehdot ja huolehditte asianmukaisesta dokumentaatiosta. Tällöin voit keskittyä työhösi tietäen, että saat korvauksen kuluistasi verotuksellisesti edullisimmalla tavalla.

Muista, että verotus- ja korvauskäytännöt voivat muuttua, joten on hyvä seurata ajankohtaisia ohjeita ja konsultoida tarvittaessa asiantuntijaa varmistaaksesi, että toimit oikein. Kevytyrittäjyys tarjoaa joustavuutta ja vapautta, ja oikealla kulukorvausten hallinnalla voit tehdä siitä vieläkin kannattavampaa.

Lue lisää verohallinnon sivuilta: Laskutuspalveluyritysten maksamat matkakustannusten korvaukset – vero.fi